Samariakloof: Wat je moet weten voordat je het bezoekt!
Dit artikel werd gepubliceerd op 5 augustus 2024.
Eén van de meest adembenemende en langste wandelroutes in Europa is de Samariakloof en dit zou bovenaan de lijst van dingen, die je moet zien op Kreta, moeten staan. Een belangrijke natuurlijke bezienswaardigheid van Kreta is de Samariakloof en deze plek heeft door de jaren heen in zowel de Kretenzer als de mediterrane geschiedenis een cruciale rol gespeeld. Vaak aangeduid als het land van de kloven, is het natuurlijke landschap van Kreta bezaaid met meer dan 400 kloven en is het de thuisbasis van het grootste aantal kloven in Griekenland. De Samariakloof is de mooiste van allemaal en in dit artikel lees je alles wat je moet weten over de Samariakloof op Kreta.
Waar ligt de Samariakloof?
Op 1.200m boven de zeespiegel lokt de Samariakloof in de prefectuur Chania haar bezoekers om haar landschap van uitzonderlijke geologische waarde en schoonheid te ervaren. Het ligt in het hart van het enige nationale park van Kreta - het National Park Madares wat de Witte Bergen betekent (Lefka Ori) en wat ook wel bekendstaat als het Samaria National Park.
Dit park beslaat 7% van de totale oppervlakte van Kreta en je vindt er 50 bergtoppen die hoger dan 2000 meter zijn - de hoogste, Pachnes, bereikt een hoogte van 2.453 meter en heeft een uitzicht op de Libische Zee. Omdat hier geen mensen leven, vind je hier ecosystemen die zonder onderbreking kunnen evolueren. Het Samaria National Park biedt onderdak aan tientallen endemische soorten en ondersoorten en is de thuisbasis van de beroemde Kretenzische Agrimi geit, de steenarend en de Kretenzer wilde kat - om er maar eens een paar te noemen.
De geschiedenis van Samaria
Door de jaren heen heeft Samariaʹs afgelegen en strategische locatie een cruciale rol gespeeld als toevluchtsoord tegen de onderdrukking van buitenlandse indringers. Hoewel het gebied grotendeels geïsoleerd is, zijn er in de buurt van de kapel van Agios Nikolaos sporen van oude nederzettingen ontdekt, wat aangeeft dat het Heiligdom en het Orakel van Apollo zich ergens in de buurt moeten bevinden.
Het verlaten dorp Samaria, in het hart van de Samariakloof op 8,5km van Agia Roumeli (oude stad van Tarra), werd in 1962 door zijn laatste bewoners verlaten en het gebied heeft toen de aangewezen titel van een nationaal park gekregen.
Geschriften van Homer documenteren dat Tarra, waar vandaag de dag Agia Roumeli ligt, één van de 100 steden van het oude Kreta was. Het had eigen munten, een prominente hout exporterende industrie en de stad had nauwe banden met het oude Egypte, Mycenae, Knossos en Troje. Het leverde namelijk hout voor de bouw van paleizen en schepen.
Belangrijke gebeurtenissen in de Kretenzische geschiedenis vonden in de buurt van de Samariakloof plaats. Onder de Venetiaanse heerschappij in de 14e eeuw verhuisden leden van de familie Skordilis uit Hora Sfakion naar het dorp Samaria. Het verhaal gaat dat de bevelhebber van de Venetiaanse regering zijn ogen had gericht op de charmante Chryssomaloussa, die zich had verzet tegen zijn kus - hij hakte er in ruil daarvoor één van haar lokken af met zijn zwaard. Vanwege dit incident ontstond er een strijd tussen de twee partijen, waarbij de familie Skordilis ontsnapte naar het afgelegen dorp Samaria. De Venetianen kwamen het dorp niet binnen en moesten als gevolg daarvan vrede sluiten. De mooie Chryssomaloussa werd een non in het klooster van de Heilige Maagd van Egypte (Ossia Maria). Een kerk gewijd aan Ossia Maria werd hier in 1379 door de Venetianen gebouwd. Maria stond bekend als de Maria van Egypte - ze was een Egyptische courtisane die voornamelijk in de woestijn woonde.
Het feest van de Heilige Maria van Egypte wordt op 1 april gevierd in deze kerk, maar de orthodoxe kerk herdenkt ook de heilige op de vijfde zondag van de vastentijd. Degenen, die zich hier in het eerste weekend van april bevinden, kunnen deelnemen aan een tweedaags festival dat hier ter ere van haar wordt gehouden.
De kloof van Samaria was het toneel van talloze veldslagen, die hier tussen de Grieken en de Turken plaatsvonden. Tijdens de opstand van 1770, onder leiding van Daskalogiannis van Anopolis, vluchtten 4000 vrouwen en kinderen naar de kloof. In 1896 was heel Griekenland onder de heerschappij van het Ottomaanse Rijk gevallen, behalve de Samariakloof. Tijdens de Tweede Wereldoorlog diende het als een belangrijke ontsnappingsroute voor de zich terugtrekkende geallieerde troepen.
Wat kun je allemaal zien en wat kun je allemaal doen in Samaria?
De Samariakloof is een belangrijke toeristische attractie op Kreta, de tweede meest populaire na het paleis van Knossos. De langste kloof van Europa met een lengte van 18 kilometer leidt helemaal naar het kustplaatsje Agia Roumeli, dat aan de prachtige oevers van de Middellandse Zee ligt.
De Samariakloof is een paradijs voor biodiversiteit - het is de thuisbasis van 450 soorten Kretenzische flora waarvan er 70 endemisch zijn, wat betekent dat ze alleen in deze kloof groeien.
Wandelen in de Samariakloof
Wandelen in de Samariakloof is een lonende ervaring die, afhankelijk van het tempo, tussen de 6 en 8 uur kan duren. De wandeling begint bij Xyloskalo, de beroemde locatie van het Omalos Plateau (1.250m boven de zeespiegel), waar verschillende lokale tavernes, hotels en een museum naar de Samariakloof zijn vernoemd. De kloof van Samaria is van mei tot oktober open voor het publiek. De toegangsprijs is €5.
De wandeling neemt je mee door enkele van de meest opmerkelijke landschappen, waar je een paar houten bruggen oversteekt, luie Kretenzische wilde geiten (Kri-kri) die in de zomerzon zonnebaden tegenkomt en verschillende nauwe passages oversteekt - de bekendste zijn de Portes of de IJzeren poorten, die 3m breed zijn en aan beide zijden 300 tot 700m hoog zijn. Onderweg bewonder je ook het geurige bos vol pijnbomen en cipressen, omgeven door unieke flora en de beroemde Kretenzer kruiden.
Na de wat gemakkelijkere afdalingen, bereik je uiteindelijk de gewenste bestemming, het kleine kustplaatsje Agia Roumeli dat alleen te voet of per boot bereikbaar is. Hier kun je genieten van een heerlijke duik in de Libische Zee of een heerlijke lunch in een lokale taverne.
Aandachtspunten voor de Samariakloof
De kerk van St. Nicolaas - gelegen op het laagste punt van de wandelroute vind je de stenen kerk van St. Nicolaas, die gebouwd is op de ruïnes van een oude tempel.
Samaria Village — dit is het belangrijkste stoppunt van je wandeling, gelegen in het midden van de kloof. De belangrijkste bezigheid van de inwoners, die hier woonden voordat het dorp in 1962 werd gesloten, was houtsnijden en het houden van bijen. Je kunt hier nog steeds sporen van een vorig leven vinden, omdat sommige van de oude huizen zijn gerestaureerd om moderne faciliteiten te huisvesten, zoals het de artsenpraktijk en het bewakingspunt. De oude olijfmolen is nu in gebruik als informatiebalie waar bezoekers oude fotoʹs en volkskunstexposities kunnen bewonderen.
Portes of de IJzeren Poorten — het laatste punt van je wandeling is het smalste punt van de kloof waar de steile kliffen 500 meter boven de zeespiegel uitkomen. Langs de route kun je ook de Venetiaanse kastelen en ruïnes het, bewijsmateriaal van de prehistorische nederzettingen bewonderen.
Hoe kom je van en naar de Samariakloof?
Om hier vroeg in de ochtend te kunnen zijn, wordt het ten zeerste aanbevolen om de drukte voor te blijven. We raden je aan om, als je van plan bent om de reis naar de Samariakloof te maken, in Chania te verblijven omdat dit de eenvoudigste manier is om een rondleiding te volgen of gebruik te maken van het openbaar vervoer. Het is alleen mogelijk om hier met jouw eigen huurauto te rijden, tenzij je van plan bent om terug te wandelen (wat onmogelijk is - aangezien de route 6-8 uur duurt en hetzelfde geldt voor een terugreis) of een veerboot naar Sougia neemt, vanwaar je de bus terug naar Omalos kunt nemen. Controleer voordat je voor deze optie kiest het tijdschema van de veerboot.
Als je besluit om de bus te nemen, is het raadzaam om de vroegste te nemen, die je van Chania naar Xyloskalo brengt. Zodra je de wandeling van de Samariakloof hebt voltooid en in Agia Roumeli bent beland, neem je de boot.
De boot komt hier, afhankelijk van het seizoen meestal drie tot zes keer per dag. De laatste vertrekt meestal rond 18.00 uur. Tijdens de wintermaanden is de dienstregeling beperkt, maar de dagelijkse service begint begin april. Voor informatie over de ANENDYK LINES veerboten, klik je hier.
De reis naar Chora Sfakion duurt één uur en loopt door het pittoreske dorpje Loutro - één van de meest pittoreske dorpjes op Kreta. Vanuit Chora Sfakion kun je de bus terug naar Chania nemen. Als je verder wilt verkennen, kun je ook een bezoek brengen aan Paleochora, ten westen van Agia Roumeli en met een bus naar Chania reizen.
Wat moet je meenemen?
- Zorg ervoor dat je wandelschoenen of comfortabele sportschoenen draagt en geen slippers.
- Badkleding en een handdoek als je van plan bent te gaan genieten van een verfrissende duik op het strand van Agia Roumeli.
- Lichtgewicht waterdicht jack (als je hier begin mei of oktober komt)
- Zonnehoed, zonnebril en zonnebrandlotion
- Waterfles en een lichte lunch waarvan je zult genieten tijdens een van je wandelingen
- Trekkingbroek of een korte broek
Ben jij in de Samariakloof geweest - hoe was je ervaring? Als dat niet het geval is, hopen we dat onze handleiding over alles wat je moet weten over de Samariakloof nuttig kan zijn bij het plannen van jouw reis.